Poradna GPS navigace


Autor: | Vloženo: 25.09.2019 000 11:17 | Témata: Poradna GPS navigace

Kalibrace dotykové vrstvy displeje navigací TomTom

Kalibrace dotykové vrstvy displeje navigací TomTom
Kalibroval jsem navigaci TomTom GO 720, ale návod by měl fungovat i pro jiné typy starších (ty nové bohužel nelze editovat v PC) navigací TomTom s verzí Navcore 8.051 a vyšší.
Můj problém byl v tom, že dotyková plocha byla výrazně posunutá směrem nahoru, tedy v ose „Y“
Prvně se musíte dostat do servisního menu (možná se jmenuje jinak – nekamenujte mě) navigace. Mělo by to jít zapnutím navigace dlouhým podržením zapínacího tlačítka. To se mi bohužel nepodařilo, tak jsem použil jiný postup.
Zapnutou navigaci jsem zresetoval resetovacím tlačítkem na spodu navigace. Použil jsem k tomu kovový hrot mikrotužky. Resetovací tlačítko jsem podržel stisknuté cca 5s. Po resetu zůstala navigace vypnutá. Zmačkl jsem zapínací tlačítko a držel ho, dokud se neobjevilo servisní menu. Na čtvrtém řádku od spodu byly kalibrační souřadnice: 86 924 99 877
Hodnoty znamenají:
86 = MinX
924 = MaxX
99 = MinY
877 = MaxY
Souřadnice jsem si zapsal a pak jsem v Notepadu vytvořil textový soubor „cal.txt“ (použil jsem kódování ANSI – ale asi na tom nezáleží). Do souboru jsem zapsal výše uvedené souřadnice, ale v jiném pořadí:
MaxX MinX MaxY MinY
924 86 877 99
Navigaci jsem připojil k PC a přímo na její root jsem nakopíroval vytvořený soubor „cal.txt“ (v neupravené navigaci tento soubor není, takže ho tam ani nehledejte). Navigaci jsem pak odpojil od PC. Po odpojení se navigace sama restartovala. Po restartu ji nepřipojujte k PC.
Pak jsem začal hrotem mikrotužky testovat, kde přesně navigace reaguje na dotyk. Šlo mi o osu „Y“, takže jsem začal od spodu displeje a pokračoval směrem nahoru až k místu, kde došlo k reakci ikonky, na kterou jsem chtěl kliknout (ťapnout) – tím jsem se dostal na místo, kde se nyní nachází „MinY“.
To samé jsem udělal i od horní hrany displeje a tím jsem získal současné místo „MaxY“ – viz. obrázek na adrese: https://1iq.cz/img/9Znhp/4xqDH.png
Začal jsem tedy postupně snižovat hodnotu MinY. Po každém snížení jsem navigaci odpojením od PC restartoval a hrotem mikrotužky pak sledoval, kam se pozice MinY posunula. Postupně jsem se dostal až na hodnotu 50 (hodnoty X jsem nechal stejné – s těmi problém nebyl) viz. obrázek na adrese: https://1iq.cz/img/9Znhp/8ftKU.png
Pak přišla na řadu MaxY. Tu jsem postupně snížil na 530, viz. obrázek na adrese: https://1iq.cz/img/9Znhp/B74wX.png
Nyní navigace funguje zase jako nová.
Na závěr bych chtěl upozornit, že soubor cal.txt musí v navigaci zůstat, protože hodnota v servisním menu zůstala stejná jako na začátku – tu nelze změnit. Pouze se při každém restartu přenastaví podle hodnot v souboru cal.txt. Také je možné, že se postupem času kalibrace zase posune, tudíž ji bude potřeba znovu korigovat novým nastavením souřadnic v „cal.txt“.
Postup u navigací se starším Navcore než 8.051 je v podstatě stejný, pouze název kalibračního souboru je jiný: „calib.txt“ a jiné je i pořadí souřadnic v souboru calib.txt:
MaxX MinX MinY MaxY
924 86 99 877
P.S. veškeré zásahy, které se rozhodnete udělat děláte pouze na své vlastní riziko.

  • Petr

    Petr

    25. září 2019

    Jen ještě upřesním: Do souboru "cal.txt" pište jen souřadnice, nic jiného: 924 86 877 99. Vy samozřejmě začnete s těmi, které jsou v servisním menu Vaší navigace.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.