Poradna Garmin eTrex 20x

Autor: | Vloženo: 08.07.2017 000 19:05 | Témata: Poradna Garmin eTrex 20x

Značené cesty

Rozumím správně, že tahle navigace umí i značené turistické cesty včetně cyklostezek a třeba i neznačené lesní cesty? Je možné do nich nahrát například i turistické mapy KČT v měřítku 1:50 000, případně mapy Polska i jiných zemí ve stejném měřítku? Pokud ne, tak která jiná GPS s AA napájením by se na to hodila? Děkuji.

  • Tomáš

    Tomáš

    2. srpna 2017 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,

    dle mých informací Klub Českých Turistů nevydává digitální verze map pro přístroje značky Garmin, ale pouze mapy papírové.

    Tento přístroj je, pokud je z české distribuce, dodávaný s mapou ČR v měřítku 1:25 000.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Registrovaný uživatel

      2. srpna 2017 - Registrovaný uživatel

      Vřelý dík:-) A mám ještě dotaz - v jakém měřítku jsou v téhle navigaci mapy ostatních zemí, především východní Evropy, je to 1:50 nebo také 1:25 ? Upřímně se přiznám, že váhám s koupí jen proto, že se mi papírové mapy jeví jako spolehlivější i přehlednější, na druhou stranu se ale papírové mapy některých jiných států u nás velmi těžko shání, pokud vůbec je tady koupím...


    • Tomáš

      3. srpna 2017 - Tomáš

      Mapy EU (nebo části) co jsou v přístroji má Garmin označeny jako Topo Active. Tyhle mapy vycházejí v podstatě pro každou zemi z jiného zdroje dat a tedy i podrobnosti bude v různých státech dá se říct jiná. Uvádí se že je to od 1:25 000 do 1:100 000

      Z mojí zkušenosti jsou tyhle mapy ve většině míst v zahraničí dostačující. Jediné co nemají, jsou adresní body, tj nejde navigovat na konkrétní adresu. Jde navigovat na body zájmu jako např hotel, obchod, turist.zajímavost a nebo na souřadnice jako takové.

      Vyhledávání adres mají ty mapy, které jsou označené jako TOPO PRO, např Topo Germany Pro, Topo Austria Pro apod (v ČR pak Topo Czech Pro a Topo Czech light).


    • Registrovaný uživatel

      3. srpna 2017 - Registrovaný uživatel

      Jako pro laika to pro mě jsou velmi zajímavé informace, opravdu, srdečný dík:-)
      Jak poznám v konkrétní GPS měřítka předinstalovaných konkrétních map, jen dotazem u prodejce - to ale nemusí být vždy pravda?
      Lze proto předpokládat, že například některá (možná i všechny) předinstalovaná mapa topoActive východní Evropy v Garmin eTrex 20x bude v měřítku 1:100 000?

      Třeba s papírovými cyklomapami z různých částí Francie v měřítku 1:100 000 mám totiž dost špatné zkušenosti, navíc pak to známé francouzské značení.... takže proč bloudit za 5 tisíc, když to jde i za dvě tři stovky:-) Proto rozhodně dám přednost mapám 1:25 - 50 000.

      A ještě si nevím rady s funkcí "Kde se nacházím?". Pokud GPS tuhle funkci nemá, tak mě u té kapličky v polích stát nenajde a já si tedy cestu k ní nemůžu uložit nebo jsem to pochopil úplně špatně?


    • Tomáš

      3. srpna 2017 - Tomáš

      Asi jsem to špatně vysvětlil. Topo Active je jen jedna mapa. V některých přístrojích je jako celá EU, v některých je západ EU a v některých pak východ EU (tzn vždy jde o jednu mapu, ale obsahuje víc států a nebo rovnou celou EU). je to tak, že některá místa v mapě mohou být jen v podrobnosti 1:100 000, některá 1:50 000 a některá i 1:25 000.

      Funkci "kde se nacházím" jsem sám během let používání různých navigací snad nikdy nepoužil. Mám pocit že se týká hlavně autonavigací. po kliknutí na vlastní pozici nad mapou to zařízení ukáže souřadnice, pokud je dostupná tak i adresu (pokud člověk není někde mimo civilizaci v polích/lesích) a umí najít nejbližší polic.stanici, nemocnici a mám pocit že ještě čerpací stanici. U outdoorových zařízení je možné si nechat souřadnice zobrazit v nějakém datovém poli na displeji a vidět je stále pro případ nouze. navíc turistické Garminy dělají to, že pokud člověk dá "Kam vést" zobrazí se mu mnoho voleb pro zadání adresy, souřadnic a nebo výběr z kategorií bodů zájmu v mapě a ty jsou vždycky seřazené od nejbližšího bodu k Vaší aktuální poloze po nejvzdálenější. Ta funkce z automobilových tak asi není potřeba.


    • Registrovaný uživatel

      4. srpna 2017 - Registrovaný uživatel

      Tohle je pro mě velice zajímavé!
      Takže třeba v Topo Active východ EU můžeš být Albánie 1:50 000, případně část Albánie jen 1:100 000, zatímco celé Estonsko klidně 1:100 000, Srbsko 1:50 000 atd.... navíc se tohle dozvím teprve až ten přístroj zapnu?? Chápu, že např. pro města je vhodnější 1:25 000, ale celkově bych měl mít jasno co vlastně kupuju :-)

      Například v Alsasku jsem si na kole vystačil s papírovou mapou 1:200 000, zatímco jinde jsem velmi uvítal 1:50 000, zvláště pak při pěších túrách na 25 - 50km, kdy podle map KČT s přehledem chodím i po slepých lesních cestách...
      Omlouvám se za takové otázky, ale vidím, že jsem si outdoorovou navigaci představoval velmi jedoduše:-)


    • Tomáš

      4. srpna 2017 - Tomáš

      No spíš je to myšleno tak, že třeba města a turisticky velice frekventovaná místa můžou být 1:25 000 ale místa kam běžně moc lidí nepřijde mohou mít trochu nižší podrobnost.

      U těch map co jsou pro konkrétní jeden stát je ta podrobnost jasně daná, jelikož jde o jeden zdroj dat (zpravidla ten nejpodrobnější). Např já používám českou 1:10 000 ale na většině míst by mi stačila i menší podrobnost.


    • Registrovaný uživatel

      7. srpna 2017 - Registrovaný uživatel

      Zeptal jsem se na měřítko map Topo Active u Garminů a dostal jsem tuhle odpověď:

      " Mapy Topo Active vycházejí z Open Street mapových dat u kterých není přesné měřítko uváděno, protože se v jednotlivých částech území, které mapa pokrývá může lišit."

      Takže je to jak uvádíte a já jako laik v podstatě nevím co vlastně kupuju :-) Outdoor navigaci lze použít na lesní cestě i na silnici, pěšky, na kole nebo na skútru ... a v takových případech je měřítko 1:100 000 nebo 1:25 000 opravdu velký rozdíl, navíc v té které zemi a v té které lokalitě...
      A třeba polsko - ruská hranice rozhodně není turisticky atraktivní místo, takže právě tam by přesná mapa prokázala velmi dobrou službu, zatímco na silnici u Balatonu nebo v Athénách se už nějak doptám :-)
      Srdečné díky za váš čas!


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.